Tehlikeli Maddeler

Tehlikeli Madde Uzmanı

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yapan Firmaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

ad-mania

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yapan Firmaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlar hayati önem taşımakla birlikte devlet tarafından da kontrol edilmekte ve önlemler alınmaktadır. Çünkü tehlikeli maddeler, uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde işçi, iş yeri sağlığı ve güvenliği için tehlike arz etmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki ve en önemlisi ADR Sözleşmesidir. Bu sözleşme tehlikeli maddelerin insana ve çevreye zarar vermeden güvenli bir şekilde karayolu ile taşınmasını sağlayan bir yönergedir. ADR belgesinin alınması için yönetmeliğindeki yer alan şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar tehlikeli maddenin sınıfına göre değişir.

Tehlikeli maddeler taşınırken dışarıya dökülme, bulaşma gibi olumsuz şeylerin meydana gelmemesi için her maddenin UN onaylı ambalajlarda taşınması gerekmektedir. Güvenli, kaliteli bir şekilde paketleme işlemi yaparak nem ve basınç gibi koşullardan korunması gerekmektedir. Etiketleme ve işaretleme oldukça önemli bir husustur. Etiketlerde tehlikeli maddelerin yaratacağı olası tehlikeli  durumlar belirtilmelidir. Lojistiği sağlayacak kişi taşınacak maddeyi taşımadan önce tehlikeli mallar nakliye belgesi ile taşımacılığın gerçekleşeceğini kesinleştirmelidir. Taşıyıcı tarafından tehlikeli madde paketlerinin ICAO-TI’ ya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu paketlerin birbirleri ile temas haline gelmemesi şeklinde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaların, çalışanların kıyafetlerine ve sahip olmaları gereken malzemelere dikkat etmeleri gerekmektedir. Hem işçinin hem de iş yerinin sağlığı ve güvenliği için taşınan maddenin özelliğine bağlı olarak çalışanların bulundurmaları gereken aparatların eksiksiz şekilde kendilerinde bulundurması zorunludur. Aparatlar sağlanamadığı takdirde taşıma durdurulmalı veya başlamamalıdır. Hiçbir unsur şansa bırakılmamalıdır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekildedir; Tehlikeli maddeler taşınırken sızma, dökülme, bulaşma gibi olumsuz olayların meydana gelmemesi için ambalajın dışına çıkmasını önleyecek bir şekilde paketlenmiş olması gerekmektedir. Kaliteli ve emniyetli bir taşımanın gerçekleşmesi için maddenin ortam koşullarından etkilenip, tahrip olmamasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden maddenin özellikleri dikkatle okunmalıdır. Maddenin özelliğine göre, oluşturabileceği  tehlikeleri ön görüp, ona göre tedbir alınması gerekmektedir. Tehlikeli maddenin sevkiyatını sağlayacak kişi, taşınacak tehlikeyi maddeyi alıcıya ulaştırmadan önce, talimatlara uygun olarak hazırlanmış tehlikeli mallar nakliye belgesi ile taşımacılığın gerçekleşeceğini kesinleştirmesi gerekmektedir. Taşıyıcı tarafından taşıması gerçekleşecek tehlikeli madde paketlerinin ICAO- TI’ ya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hasar ve sızıntı incelemesi yapılmalıdır, sorunlu olan paketler taşıma aracına yüklenmemelidir. Bu işlemler yapılırken maddeler birbirleriyle etkileşime girmemelidir. Birbirini etkilemeyecek şekilde olmalarına çok dikkat edilmelidir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan firmaların, bu hususların hepsine titiz, özenli bir şekilde dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edilmemesi takdirde insan, çevre, mülk gibi unsurların sağlığı ve güvenliği tehlikeye atılmış olacaktır. Ayrıca işletmeyi yapan firma, müşterileri açısından güven kaybına uğramış olacaktır. Yeni müşteriler ise o firmayı emniyetli, güvenli bulmadığından tercih etmeyecektir. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan tüm firmaların çok güvenli, dikkatli ve itinalı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar